Politiek

Geregeld leggen hoogwaardigheidsbekleder uit de Thaise politiek een bezoek af aan een van de vluchtelingenkampen aan de grens met Myanmar. Het onderwerp licht wat gevoelig omdat Thailand Myanmar graag te vrienden wil houden en Myanmar het liefst ontkend dat er vluchtelingen zijn. Aan de andere kant staat de internationale gemeenschap en zet Thailand onder druk de vluchtelingen op te vangen en te verzorgen.

Dat laatste doet de Thaise overheid dan ook al tientallen jaren.

Gewoon met de auto het kamp in, niets lopen ;)

Gewoon met de auto het kamp in, niets lopen ;)

Pers!

Pers!

De minister van binnenlandse zaken (MOI).

De minister van binnenlandse zaken (MOI).

Nu de situatie in Myanmar langzaam veranderd en het land haar markt steeds meer opent groeit voor Thailand het belang goede relaties te onderhouden teneinde haar producten af te kunnen zetten en als eerste kan profiteren van de ongekende groei die Myanmar biedt.

Daarom wordt er steeds meer druk uitgeoefend op de stakeholders rondom het vluchtelingenvraagstuk om de vluchtelingen terug te laten keren. De Thaise overheid scherpt de regels aan voor het draaien van een NGO in Thailand, maakt het lastiger om toestemming te krijgen om in de kampen te werken en benaderd de vluchtelingen actief met de vraag wanneer ze willen terugkeren. Dit alles natuurlijk tot grote frustratie van UNHCR en andere NGO's.

Afgelopen maand was de minister van Binnenlandse zaken in Mea La. Ik was als vertegenwoordiger van ZOA aanwezig om ons zegje over het onderwijs in de kampen te doen. Daarnaast waren er 4 andere NGO's die voedselvoorziening, infrastructuur en gezondheidszorg vertegenwoordigden.

En, ja, pers was aanwezig, dus via onderstaande link wat beelden van mij tijdens de meeting.

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151369250889618