Nieuwe weegschaal en apneu-monitors voor de pasgeborenen

Afgelopen maand is er een nieuwe weegschaal aangeschaft. Op deze weegschaal worden alle pasgeborenen gewogen. Dit gebeurd direct na de geboorte en daarna elke dag. Het geboortegewicht is erg belangrijk, omdat we elke dag het huidige gewicht vergelijken met het geboortegewicht. Alle moeders worden gestimuleerd om borstvoeding te geven. Door de pasgeborenen te wegen houden we in de gaten of er niet teveel gewichtsverlies is in de eerste levensweek. Babies die te vroeg geboren worden (prematuren) of met een laag geboortegewicht komen na ontslag om de dag terug totdat ze een gewicht van 2500 gram hebben bereikt.

Verder zijn er ook 8 apneu-monitors aangeschaft. Wanneer in Nederland een baby te vroeg geboren wordt of ernstig ziek is wordt deze baby aan aan een monitor gelegd. De monitor houdt de hartslag, ademhaling en zuurstofsaturatie in de gaten. Wij zorgen ook voor prematuren (= te vroeg geboren babies). Vanaf de termijn van 28 weken (dus 18 weken te vroeg geboren) voeren we actief beleid en proberen we alles om de prematuur in leven te houden. Wij hebben echter geen monitoren tot onze beschikking in de Special Care Baby Unit waar deze babies verblijven. Viermaal per dag (of vaker wanneer de baby erg ziek is) worden de hartslag, ademhaling, temperatuur en zuurstofsaturie gemeten. De babies hebben echter ook een grote kans om een ademhalingsstilstand te krijgen (apneu). Wanneer dit gebeurd moet de baby gestimuleerd worden en wanneer nodig gereanimeerd. Om te weten of een baby een (ernstige) apneu heeft, liggen ze op een apneu-monitor. Deze mat geeft een alarm wanneer de baby 20 seconden lang niet ademt. Dit systeem is verre van ideaal (vaak vals alarm en helaas 1x geen alarm), maar het is onze enige manier om de babies extra in de gaten te houden. Ook babies die ziek zijn hebben kans op een apneu en liggen op zo'n mat.

Heel hartelijk dank voor uw bijdrage aan deze 2 projecten die ons helpen om beter voor de pasgeborenen te zorgen!