Een nieuwe bilimeter dankzij Stichting Malariadokters!

De bilimeter overhandigen aan de laboratoriumstaf in Maela

Een te vroeg geboren baby krijgt fototherapie.

Een baby met een gele huid, dat zien we hier elke dag. De meeste babies krijgen een klein beetje geelzucht 2-3 dagen na de geboorte. Dit wordt veroorzaakt door het stijgen van het bilirubine gehalte in het bloed van de baby. Wanneer dit gehalte te hoog wordt is het gevaarlijk voor de baby, wanneer het heel erg hoog wordt kan er hersenschade ontstaan en in het ergste geval kan de baby overlijden.

Gelukkig is er een therapie voor jaundice (geelzucht). Wanneer je de baby op tijd onder een blauwe UV-lamp legt neemt het bilirubine-gehalte af. Om te bepalen welke babies deze therapie nodig hebben moet het bilirubine gehalte bepaald worden. Hiervoor hebben we een bilimeter nodig. In het laboratorium in Maela kamp hadden we een oude bilimeter die hoognodig aan vervanging toe was.

Dankzij jullie giften een Stichting Malariadokters hebben we een nieuwe bilimeter kunnen kopen, geweldig bedankt!

Nu kunnen we weer goed bepalen welke baby de fototherapie nodig heeft, en met welke intensiteit. Maar wat ook belangrijk is, dat we weer kunnen bepalen wanneer de fototherapie gestopt kan worden zodat de baby weer volledig bij de moeder kan zijn! We zullen de nieuwe bilimeter dagelijks gebruiken, vaak wel voor 10 bepalingen per dag! Nogmaals bedankt, ook namens alle medics, nurses, labpersoneel en natuurlijk de ouders van Maela kamp.

De bilimeter uitgepakt en klaar voor gebruik.