Een moeder en een zieke baby – vervolg

Al enige tijd geleden wilde ik jullie op de hoogte brengen van de kleine baby die te vroeg geboren was en wiens moeder HIV en tuberculosis had.

Ik heb namelijk goed nieuws en slecht nieuws, en eigenlijk moet ik de titel veranderen in: “Een zieke moeder en een baby”. Allereerst het goede nieuws; met de baby gaat het (voorzover wij weten) goed! Tijdens de opname in onze Special Care Baby Unit is het heel goed met hem gegaan. Hij heeft geen complicaties gekregen en deed het zelfs beter dan andere premature babies. Hij kreeg de eerste week antibiotica en antiretrovirale medicijnen (omdat de moeder HIV positief is) voor 6 weken. Verder heeft hij geen andere behandelingen nodig gehad. En hij groeide heel goed, dankzij de moedermelk die gedoneerd werd door verschillende moeders.

Uiteindelijk woog hij 1900 gram toen hij 5 weken oud was. Op dat moment zijn we ook gestart met profylactische tuberculose behandeling. Helaas was het echter niet mogelijk dat zijn moeder hem kon zien, want zij lag al die tijd opgenomen op de geïsoleerde tuberculose-afdeling van het AMI ziekenhuis in Maela.

Toen de baby groot genoeg was om naar huis te gaan, hebben zijn oma en vader hem meegenomen naar hun dorp. Omdat de vader Thai is, kan de baby naar een Thais ziekenhuis voor verdere zorg. Ondanks dat de ouders getrouwd zijn, heeft de moeder geen recht op deze zorg en moet zij in Maela blijven.

Ik bid dat ze in ieder geval voldoende zal opknappen om haar zoon in haar armen te kunnen houden.