Een moeder en een zieke baby

In onze Special Care Baby Unit ligt in een hele kleine baby van 1300 gram, een jongetje. De vrouw die ernaast zit is helaas niet de moeder, maar een vriendin van de moeder. Deze baby is geboren bij een geschatte zwangerschapsduur van 33 weken. Het gaat naar omstandigheden redelijk goed, dus we blijven hoop hebben voor dit kleine jongetje.

De moeder kwam vorige week voor haar eerste zwangerschapscontrole in onze kliniek. Ze woog 41 kilogram en was afgevallen gedurende de zwangerschap, een groot alarmteken want je moet natuurlijk aankomen als je zwanger bent. Verder had ze al 5 dagen koorts, was ze aan het hoesten, had ze een schimmelinfectie in de mond en opgezette lymfeklieren. Alle alarmbellen voor een HIV en tuberculose-infectie gingen rinkelen...

We hebben haar opgenomen en zijn gestart met antibiotica via het infuus, en binnen 48 uur was de koorts gedaald. Gelukkig had ze geen weeen. Na 3 dagen kwamen alle testen terug en bleek ze inderdaad besmet te zijn met HIV en had ze ook tuberculose. Omdat een andere organisatie in het vluchtelingenkamp de TB-zorg op zich heeft genomen, hebben we haar daarnaar doorverwezen.

Helaas kreeg ik zondagavond een telefoontje dat deze vrouw weeen had gekregen. Ze is snel teruggebracht naar onze kliniek en 's nachts bevallen van haar zoon. Deze kleine baby heeft zoveel risico om te overlijden. Allereerst is hij te vroeg geboren, is hij veel te klein qua gewicht en heeft hij kans op HIV en op TB. We proberen hem zo goed mogelijk te behandelen en hij is nu 5 dagen oud en het gaat redelijk goed met hem.

Zijn moeder heeft helaas weer koorts ontwikkeld 2de dag na de bevalling. Ze was er slecht aan toe. Wij hebben haar zuurstof gegeven en een bloedtransfusie. De volgende dag ging ze weer terug naar de geisoleerde TB-afdeling van het andere ziekenhuis waar ze het beste voor TB behandeld kan worden. Vandaag hoorde ik dat de behandeling goed aanslaat.

HIV/AIDS en tuberculose; los van elkaar 2 hele ernstige ziektebeelden. Helaas zijn mensen met HIV/AIDS veel vatbaarder voor tuberculose. En dan de kleine baby... Mijn baas, Francois Nosten, vertelde dat dit de eerste levend geboren baby was van een moeder die HIV en TB heeft en die zelf dus ook kans heeft om deze ziektes te krijgen. De medics en nurses zorgen heel goed voor hem en we blijven hopen!